SIFIR ATIK PROJESİ
Nasıl bir proje?
Öncelikle Sıfır Atık Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunma fırsatı verdiğiniz için, Şahsım ve Kurumum adına size ve TRT Çukurova Radyosu Çalışanlarına çok teşekkür ederim.
Sıfır Atık Projesi; israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Proje, Kamu binalarından kaynaklı atıkların tanımlanması, doğru şekilde sınıflandırılması, atıkların önlenmesi/azaltılması ve uygun şekillerde geri kazanımını veya bertarafını hedefleyen bir projedir.
Projenin daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve yaşam standardı temelinin atılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. 2018 itibariyle aşamalı olarak;
-Kamu kurumlarında,
-(havaalanı, otogar, tren garı vb.) Terminallerde,
-(üniversite, okul vb.) Eğitim kurumlarında,
-Alışveriş merkezlerinde,
-Hastanelerde,
-(otel, restoran vb) Eğlenme-dinlenme tesislerinde,
-Büyük iş yerlerinde
uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir.
Projenin amacı nedir?
İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık prensibiyle yola çıkılmıştır. Kamu kurumlarında uygulanmaya başlanan ve tüm Türkiye’de yaygınlaşması amaçlanan sıfır atık projesi, sadece bir çevre duyarlılığı çalışması olmayıp, aynı zamanda insanlığın geleceği adına bir sorumluluk vazifesidir. Bize emanet edilen tabiatın gelecek nesillere devredebilmek boynumuzun borcudur. Kimyasalların çevremizi kuşattığı, doğallığın nostaljik bir nesne haline geldiği günümüzde, insanoğlunun attığı her adım yer kürenin dengesini bozmakta, Atıklar; toprağı, suyu ve havayı kirletip tüm canlılara zarar vermektedir. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1.3 milyar ton evsel atık miktarının 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşması beklenmektedir.
Üretim için harcadığımız çaba kadar, tükettiklerimizin oluşturduğu atıkları bertaraf etmek için de uğraşmamız gerekmektedir. Zira Çevre yönetimi tüm dünyanın
en büyük sorunu haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ancak atıkların kontrolüyle mümkündür. Atıkların, kılık değiştirmiş enerji kaynakları olduğunun farkına vararak, Tüketimi üretime dönüştürmeliyiz. Bu konuda bireysel bilinç kadar kurumsal kararlılık da oldukça önemlidir. Bu nedenle; Sıfır atık kültürünü yaygınlaştırmalıyız. Bizlerin bu gayreti, tonlarca atığı ekonomiye kazandıracaktır. Proje ile
? Temiz ortam kaynaklı olarak, performansın ve verimliliğin arttırılması,
? İsrafın önüne geçilmesiyle, maliyetlerin azaltılması,
? Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması,
? “Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunmasının sağlanması,
? Çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması hedeflenmektedir.
-1 ton atık kâğıdın geri kazanılması, 17 ağacı kesilmekten kurtarır.
-Yeni üretime kıyasla, metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
- Cam Atıklar tekrar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, metal atıklar ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir.
-Organik atıklardan kompost elde edilerek, toprak iyileştirici malzeme olarak kullanılabilmektedir.
Projenin önemi nedir?
Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini desteklemektedir. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi ham maddeler ile birlikte gıda, toprak, su, hava, biyokütle ve ekosistemleri de içermektedir. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır.
Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik arzetmektedir. 1900 yılına göre bugün,
? Kişi başına enerji tüketimi 3 katına,
? Ham madde kullanımı 2 katına,
? Dünya nüfusu ise 5 katına çıkmış bulunmaktadır.
Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açmakta, sonuçta da geçmişe nazaran daha çok atığın oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır.
Buradan hareketle; Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi hedef alınmalı ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimi sağlanmalıdır.
Sıfır Atık Projesini Hayata geçirmekle gelecekteki kazancımızın ne olabileceğine bir örnek vermek istiyorum. Böylece projenin önemini daha iyi anlayabiliriz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’nda başlatılan proje doğrultusunda önemli sonuçların elde edildiği anlaşılmıştır. Sadece Bakanlığımız Ana Hizmet Binasında dört aylık çalışmalarda 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal ve altmış ton da değerlendirilebilir atığın ayrıştırıldığı ve bu sayede; 766 tane ağacı kesilmekten kurtarmış, 8 ton sera gazı salınımı azaltılmış, 165 varil petrol kullanımını ve 4 ton cevher kullanımını da engellemiş olduğumuzu gördük. Uzun vadede bu kazanımların ülkemiz ekonomisine olan katkısı büyük önem taşımaktadır.
Proje ne zaman hayata geçirildi?
Sıfır Atık Projesi; sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Binamızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya başlanmış olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesinin açılışı ile tüm Türkiye'de uygulanmasının temeli atılmıştır.
Bu proje uzun vadede neyi hedeflemektedir?
2014 yılı verilerine göre toplanan atıkların %52 sini bioatıklar oluşturmaktadır. 2023 yılında oluşmasını beklediğimiz atığın; % 35’inin geri kazanılması ve % 65 inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir.
Projenin geniş kitlelere ulaşması adına yapılan ve yapılacak çalışmalarınız nelerdir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Binamızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlatılan uygulamanın ardından, bütün illerimizde yürütülen çalışmalara paralel olarak;
-İlimiz OSMANİYE’de Sıfır Atık Projesini öncelikle; Valilik Hizmet Binası kompleksi, Osmaniye Belediyesi hizmet binası ve İl Özel İdaresi hizmet binasında eş zamanlı olarak başlatmak için Çalışmalara başlamış Bulunuyoruz.
-Müdürlüğümüzce, projenin kurumlarda yürütülmesinden sorumlu olacak irtibat noktası ve ekip belirlenmesi ile mevcut durumun belirlenmesi için Valiliğimiz bünyesinde yer alan kurumlar ile resmi yazışmalar yapılmıştır.
-Valilik kompleksinde yer alan binalara konulması planlanan geri dönüşüm üniteleri ve diğer malzeme ihtiyaç miktarları belirlenmiştir.
- İhtiyaç malzemeleri temin edildiğinde kurumlarca belirlenen personellere yönelik eğitim çalışmaları yapılacaktır.
Akabinde; diğer kamu kurumları, kuruluşlar, okullar, hastaneler ve büyük iş yerlerinde kademeli olarak yaygınlaştırma çalışmalarımız devam edecektir.
Projeye kimler destek veriyor?
Sıfır Atık Projesi; Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından hayata geçirilmesi ve Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin projeyi sahiplenmesinin ardından Yurt çapında hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
İlimiz OSMANİYE’de ise Sayın Valimiz Ömer Faruk COŞKUN’un projeye verdikleri değerli destekleriyle, OSMANİYE Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak Çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Teşekkür ederim. Açıklamalarımızın fayda sağlıyacağını ve Değerli Osmaniyeli hemşerilerimin de projeyi destekliyeceklerine gönülden inanıyor, İyi yayınlar diliyorum.
Abdulvahap GÜVEN
OSMANİYE Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
Proje Bakanlığımız önderliğinde yürütülmektedir. Proje ayrıca Sayın Emine ERDOĞAN ve Sayın Valimiz tarafından da sahiplenilmiştir.
Sıfır Atık Projesi; sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi kapsamında 2017’nin Eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından hayata geçirilmiş ve Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin projeyi sahiplenmesinin ardından hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
Bu kapsamda, öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’nda başlatılan proje doğrultusunda önemli sonuçlar elde edildiği anlaşılmıştır. Sadece Bakanlığımız Ana Hizmet Binasında dört aylık çalışmalarda 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal ve altmış ton da değerlendirilebilir atığın ayrıştırıldığı ve bu sayede; 766 tane ağacı kesilmekten kurtarmış, 8 ton sera gazı salınımı azaltılmış, 165 varil petrol kullanımını ve 4 ton cevher kullanımını da engellemiş olduğumuzu gördük. Uzun vadede bu kazanımların ülkemiz ekonomisine olan katkısı büyük önem taşımaktadır.