Osmaniye Valiliği
Osmaniye Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Osmaniye Valiliği
Osmaniye Valiliği

Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon Kategorisinde Yarı Finale Yükselen Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüzü Ziyaret Etti

09 Haziran 2022
Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon Kategorisinde Yarı Finale Yükselen Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüzü Ziyaret Etti

        Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, YARI FİNALE GEÇEN Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon Kategorisinden katıldıkları, ATIK YAĞ TOPLAMA PROJESİ kapsamında müdürlüğümüzü ziyaret ederek projeleri hakkında bilgiler verdiler. Ziyarete Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz  İrfan Remzi Yılmaz, İl Müdür Yardımcımız Ayşe Sarı, Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürümüz  Özlem Özgül Soytatik ,Okul müdürü Mustafa Aslan,Proje Danışmanı  Fizik Öğretmeni Ahmet Asker, 9.sınıf Öğrencisi Melek Çardak, 10.sınıf öğrencisi Büşra Şen ve 11.sınıf öğrencisi Sinem Asker katıldılar.

        Projeleri hakkında genel bilgi veren öğrenciler bu projeye neden başladıklarını şöyle açıkladılar;

       ‘’Atık yağların çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği açıktır. Özellikle kızartma sonrasında oluşan bitkisel  atık yağların evlerde diğer atıklardan ayrı toplanmayarak lavaboya dökülmesi sonucunda farklı olumsuz çevresel etkilerin oluşmasına sebep olmaktadır.  

        Ayrıca altyapı sistemlerinde ciddi sorunlar yaşanmakta, ilerleyen zamanlarda atık su kanallarının tıkanmasına kadar varan sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Kanalları geçerek atık su arıtma tesisine ulaşan bu atıkların arıtma tesisinin arıtma verimine olumsuz etkileri olduğu da kanıtlanmış bir sonuçtur. Arıtılmadan alıcı ortama ulaşan bitkisel atık yağlar ise; sudaki oksijenin azaltmakta, başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılara zarar vermekte, özgül ağırlıkları nedeniyle de su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplayarak oksijen transferini önlemekte ve su altı canlı yaşamını tahrip etmektedir. Denizlere karışabilen her 1 litre atık yağın yaklaşık olarak bir milyon litre temiz suyu kirletebildiğini unutmamak gerekir.

        Evsel katı atıkların içine atılan bitkisel atık yağlar ise; kontrolsüz bir şekilde toprağa atılması durumunda ise toprakta  olumsuz etki yapmakta, buradan yağmur suları ile yeraltı sularına kadar inerek içme sularına karışabilmektedir. Durum böyleyken, çevreye ve direkt ya da dolaylı şekilde insan sağlığına zarar veren bu atıkların uygun bir şekilde uzaklaştırılmasını amaçlamak gerekmektedir.

        Bitkisel atık yağların bertaraf edilmesi yerine, bu atıklardan faydalanılması, mümkün olduğunca hem çevreye hem insana en yüksek faydayı sağlayacak şekilde geri kazanılmasının sağlanması, en doğru yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde sıkça duyduğumuz ve dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıyan geri dönüşüm konusu, atık yağların yönetimi konusunda da bizlere birçok faydalı seçenek sunmaktadır. Geri dönüşüm sayesinde hem atık yağlarımızdan kurtulmak hem de bunları bir faydaya dönüştürmek mümkün olabilmektedir.’’

        İl Müdürümüz İrfan Remzi Yılmaz "Sıfır atık projesinin içinde hazırlanan bu çevresel projeyi Osmaniye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak çok  beğendiğimizi ve bu projenin hayata geçirilmesi noktasında kendi bakanlığımız ile proje ekibi arasında bir köprü olacağımızı ifade ediyoruz." dedi.

        Osmaniye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmemize ve öğrencilerimize Teknofest’te başarılar diliyoruz.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır